Als bedrijf wil je dat je verpakking veilig is. Hier zijn tegelijkertijd ook strenge regels voor. Wanneer het om voedselverpakkingen gaat, zijn hier heel specifieke richtlijnen voor. Er vinden strenge controles plaats om te checken of de voedselverpakkingen en het verpakkingsproces aan deze regels voldoen. Maar hoe weet je zeker dat je verpakking aan deze strenge regels voldoet? Pack Company heeft een IFS-certificaat. In dit blog leggen we uit wat dit certificaat inhoudt en waarom wij het belangrijk vinden IFS-gecertificeerd te zijn.  

Wat is een IFS-certificaat?

IFS staat voor International Featured Standards. Het IFS-certificaat voor verpakkingen, ook wel bekend als IFS, is specifiek ontwikkeld om de veiligheid en kwaliteit van voedingsverpakkingsmaterialen te waarborgen. De norm is ontstaan in Duitsland en op een later moment hebben Franse en Italiaanse organisaties zich er ook bij aangesloten. Het is de tegenhanger van het Britse BRC-certificaat. Daarover verderop in dit blog meer. Deze standaard is bedoeld voor bedrijven die verpakkingsmaterialen produceren die worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en andere sectoren waar hygiëne en veiligheid van groot belang zijn.

Waarom een IFS-certificaat?

Het doel van IFS is om ervoor te zorgen dat verpakkingsmaterialen veilig zijn voor gebruik verpakkingen voor direct foodcontact en voldoen aan de vereiste kwaliteitsnormen. Dit omvat het minimaliseren van risico’s zoals contaminatie en het garanderen van de integriteit van verpakkingsmaterialen. Bij Pack Company vinden we het belangrijk om IFS-gecertificeerd te zijn omdat wij het niet meer dan vanzelfsprekend vinden dat onze (voedsel-)verpakkingen aan deze vereiste kwaliteitsnormen voldoen. Het IFS-certificaat is van toepassing op alle soorten verpakkingsmaterialen en bij Pack Company concentreren we ons op papier, karton en plastic.  

Waar moet een leverancier aan voldoen om een IFS-certificaat te krijgen? 

Zoals gezegd zijn de voorwaarden voor het krijgen van een IFS-certificaat streng. Bij Pack Company hebben we de volgende stappen doorlopen om het certificaat te verkrijgen:  

Voorbereiding: Er gaat een jaar aan voorbereiding vooraf om alle processen voor het verkrijgen van het certificaat in kaart te brengen. De hele organisatie wordt onder de loep genomen en er wordt gekeken waar de risico’s liggen. Interne processen worden in kaart gebracht en leveranciers worden gescreend. Bij hen wordt een foodfraud analyse gemaakt.  


Over food fraud: 

Het risico dat producten opzettelijk worden vervalst of verkeerd worden voorgesteld met als doel financieel gewin. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het vermengen van producten met goedkopere ingrediënten, het verkeerd labelen van de herkomst of het gebruik van namaakproducten. 

De food-fraud-analyse houdt in dat potentiële bedreigingen binnen de toeleveringsketen van een bedrijf worden geïdentificeerd, beoordeeld en beheerst. De IFS-normen vereisen dat bedrijven procedures en controles implementeren om het risico op voedselfraude te minimaliseren. Dit kan variëren van strikte inkoopcontroles en traceerbaarheidssystemen tot het regelmatig testen van producten. 



Het personeel van het bedrijf wordt opgeleid. Zo is ook iedereen binnen Pack Company op de hoogte van IFS. Naast dat de leveranciers worden beoordeeld, wordt bijvoorbeeld ook de ICT’er beoordeeld. Daarnaast worden opslaglocaties gecontroleerd. Tot slot worden in de voorbereiding klachten van klanten met betrekking tot voedingsgerelateerde artikelen onder de loep genomen. Bovendien moet hier ook documentatie van zijn. 
 

Audit: Vervolgens wordt er door een onafhankelijke partij, die ook een erkende certificeringsinstantie is, een audit uitgevoerd om te controleren of het bedrijf aan de normen van IFS voldoet.

Rapportage en correctieve acties: De resultaten van de audit worden gedocumenteerd en eventuele afwijkingen worden geïdentificeerd. Als bedrijf moet je vervolgens corrigerende maatregelen treffen voor eventuele tekortkomingen die uit de audit naar voren zijn gekomen.  

Certificering: Na succesvolle afronding van de audit en implementatie van corrigerende acties wordt het IFS-certificaat toegekend. Dit certificaat heeft meestal een geldigheidsduur van een jaar. Na dit jaar worden jaarlijks de certificaten van de leveranciers gecontroleerd en volgt er ook jaarlijks een audit.  

De voordelen van het IFS-certificaat 

Door het naleven van de strenge normen wordt de veiligheid en kwaliteit van verpakkingsmaterialen verbetert. Daarnaast is het voor veel grote merken en retailers een vereiste certificering van hun leveranciers. Bovendien helpt het proces tot certificering bij het identificeren en beheren van mogelijke risico’s in het productieproces. Wanneer een bedrijf een IFS-certificaat heeft weet je altijd dat deze aan de internationale regelgeving en klantvereisten voldoet.  

Het verschil tussen IFS en BRC-certificering 

Naast het IFS-certificaat is het BRC-certificaat ook een bekend veelvoorkomend certificaat. Beide lijken ook erg op elkaar. BRC is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk en staat voor de organisatie British Retail Consortium (BRC). Net als IFS is BRC erkend door de GFSI.  

De belangrijkste verschillen zitten in de specifieke eisen en de manier waarop audits worden uitgevoerd. BRC legt bijvoorbeeld iets meer nadruk op gedetailleerde operationele criteria en technische standaarden, terwijl IFS meer gericht is op product- en procesgerelateerde onderdelen. 

Conclusie 

IFS is een gespecialiseerde standaard die bedrijven in de verpakkingsindustrie helpt om te voldoen aan hoge eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit van verpakkingen met direct foodcontact. Het behalen van dit certificaat toont aan dat een bedrijf zich inzet voor het leveren van veilige en kwalitatieve verpakkingsmaterialen. Iets dat wij bij Pack Company enorm belangrijk vinden. Meer weten over ons als IFS-gecertificeerd bedrijf of vrijblijvend een afspraak maken? Neem contact met ons op! 

Auteur Henriëtte Nap

Welke cookies zijn er?

We maken onderscheid tussen verschillende soorten cookies

Functionele cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Analytische cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Tracking cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Social media plug-in cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Maak een afspraak

Waar kunnen wij je mee helpen?

"*" indicates required fields