Wikkelfolie speelt een cruciale rol in de wereld van transport en logistiek. Het wordt ook wel palletwikkelfolie of stretchfolie genoemd. Dit veelzijdige materiaal is de ideale oplossing als het gaat om het bij elkaar houden van ladingen. Daarnaast beschermt het ook tegen beschadigingen, vuil, diefstal, en nog veel meer. In deze blog neem ik je mee in de wereld van wikkelfolie.
Waarom wordt wikkelfolie gebruikt?
Het antwoord is simpel, het draait allemaal om ladingstabiliteit. Stel je voor dat je een lading goederen hebt die op een pallet staat. Zonder rekfolie zou dit een potentiële ravage kunnen zijn. Rekfolie zorgt ervoor dat alles mooi bij elkaar blijft en niet omvalt. Maar dat is niet alles! Rekfolie werkt ook beschermend voor je lading. Het houdt vuil, stof en nieuwsgierige handen op afstand. Wanneer je kostbare spullen hebt die je wilt beschermen, is rekfolie dus ook geschikt. Er zijn geen regels als het gaat om de vorm van de palletlading. Of je nu vierkante kartonnen dozen of juist een over de pallet uitstekende lading hebt, rekfolie past zich aan en houdt alles perfect op zijn plaats.
Verschillende soorten wikkelfolie
Wikkelfolie is een essentieel onderdeel van de logistieke keten, vooral bij het verzenden van goederen op pallets. Een paar voorbeelden van de verschillende soorten verpakkingsfolie die er zijn:
Standaard Transparante Folie:
– Geschikt voor het omwikkelen van pallets tot 400 kilo, met één rol die ongeveer 15 pallets kan bedekken.
Minirollen Folie:
– Ideaal voor het verpakken van kleine pakketten en lichte zendingen.
Zwarte Folie:
– Ondoorzichtige folie die de inhoud van pallets beschermt tegen diefstal.
Antistatische Folie:
– Speciaal ontworpen folie voor het verpakken van elektronische goederen.
Gekleurde Folie:
– Kan worden gebruikt om meer organisatie en structuur in magazijnen te brengen.
Hoe kies je de juiste verpakkingsfolie?
Bij het kiezen van de juiste verpakkingsfolie is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht en de vorm van de pallet. Ik vertel je hier nu een paar richtlijnen voor:
– Voor uniforme palletladingen die licht uitsteken, raden wij rekbare of stretchfolie aan.
– Voor palletladingen die sterk uitsteken, is voorgerekte of pre-stretch folie een goede keuze.
Tips voor het kiezen van de juiste folie:
– Voor uniforme ladingen: kies pre-stretch of voorgerekte folie.
– Voor afwijkende ladingen: kies stretchfolie.
– Voor snellere herkenning: overweeg gekleurde folie.
– Voor beveiliging tegen diefstal of UV-schade: kies zwarte folie.
Al met al, als je dagelijks meer dan 15 pallets moet verpakken, kan investeren in een palletwikkelaar de moeite waard zijn voor een efficiëntere verpakkingsroutine.
Hoe bepaal je de juiste dikte van de folie?
De dikte van verpakkingsfolie drukken we uit in micron (my). Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de pallet, hoe dikker de folie moet zijn om het gewicht te kunnen dragen. De standaard folies worden geleverd in diktes van 17 tot 23my. Dit zijn 7 lagen.
Máár er zijn tegenwoordig ook nano folies beschikbaar. Dit is een folie die uit meerdere lagen bestaat. Dit kan verschillen van 33 tot 56 lagen. Doordat de folie uit meerdere lagen bestaat is deze veel sterker dan de standaard folie. Deze wordt geleverd in diktes van 12 tot 15my. Dit betekent dat je minder folie nodig hebt. De prijs ligt iets hoger, maar wanneer je deze folie in een bepaalde hoeveelheid gebruikt, verdien je dit dan ook weer terug.
Hoe breng je wikkelfolie juist aan?
Wikkelfolie kan zowel handmatig met een folie dispenser als machinaal met een palletwikkelaar worden aangebracht:
– Handmatige toepassing vereist minstens 3 lagen folie aan de boven- en onderkant van de pallet, met overlappingen van ongeveer 20 cm.
– Machinale toepassing met een palletwikkelaar is sneller en efficiënter, waarbij de machine nauwkeurig de benodigde hoeveelheid folie berekent.
Waarom een palletwikkelaar?
Rekfolie kan je op twee manieren om je lading heen wikkelen: handmatig of met een palletwikkelaar. Een palletwikkelaar is een machine die ontworpen is om pallets automatisch of semiautomatisch in te wikkelen met rekfolie. Palletwikkelaars kunnen simpel zijn, zoals apparaten die je met de hand bedient, of heel geavanceerd, zoals machines die geautomatiseerd werken. Ze kunnen zelf uitrekenen hoeveel folie ze nodig hebben en passen hoe ze wikkelen aan op de grootte en vorm van elke pallet.
Een palletwikkelaar heeft verschillende voordelen:
- Je krijgt een consistent en gelijkmatig resultaat bij elk pallet
- Het kost je minder geld, want de folie wordt efficiënter gebruikt
- Je bespaart tijd en ontlast je personeel, omdat de machine het zware werk doet
- Minder afval betekent een schonere en groenere werkplek
- Je voldoet aan Europese richtlijnen over het zekeren van lading voor wegtransport
Wil je meer informatie over wikkelfolie en hoe je dit het beste gebruikt? Of wil je samenwerken? We helpen je graag! Neem contact met ons op.
Sluitmaterialen
Benieuwd welke sluitmaterialen Pack Company verder levert? Lees dan de blog Ontdek de sluitmaterialen van Pack Company.